Sociale robot

Maak kennis met 'Sociale robot', een meeslepend STEM-project voor het secundair onderwijs! Hier zullen leerlingen zich onderdompelen in een uitdagend project waarin ze een eigen sociale robot ontwerpen, programmeren en bouwen.

Het 'Sociale Robot' project is een fantastische manier om jonge studenten enthousiast te maken over STEM. Het stelt leerlingen in staat om hun creativiteit te ontwikkelen en technische vaardigheden te verwerven door het ontwerpen, programmeren en bouwen van hun eigen sociale robot. Bovendien sluit dit project aan bij actueel onderzoek naar de mogelijkheden van sociale robots om menselijke interactie te verbeteren en bij te dragen aan verschillende maatschappelijke uitdagingen.

Wat gaan ze doen?

Ontwerpen

De leerlingen krijgen volledige controle over het ontwerp van hun sociale robot. Zij zijn de architecten van hun creatie en hebben de mogelijkheid om hun visie en persoonlijke stijl tot uiting te brengen in het ontwerp.

Programmeren

De leerlingen gebruiken onze grafische programmeeromgeving om de robot te programmeren en interactie met zijn omgeving mogelijk te maken.

Bouwen

Met behulp van elektronische componenten, gerecycleerde materialen en knutselmateriaal, hebben de leerlingen de mogelijkheid om hun robot vanaf de grond op te bouwen. Zo ontwikkelen ze niet alleen hun technische vaardigheden, maar ook hun creatieve en probleemoplossende vaardigheden. Het gebruik van gerecycleerde materialen biedt daarnaast een duurzame oplossing.

Wat gaan ze leren?

Dit project biedt een multimodale aanpak die de leerlingen stimuleert om probleemoplossend en kritisch te denken. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde in de moderne samenleving en zullen hen helpen om in de toekomst succesvol te zijn, zowel in hun persoonlijke als professionele leven.

Creativiteit

De creativiteit van leerlingen komt niet alleen tot uiting tijdens het ontwerpproces, maar ook bij het programmeren en bouwen van hun sociale robot. Ze hebben de vrijheid om hun eigen ideeën en visies te integreren in de functionaliteiten van de robot en kunnen zo hun persoonlijke stempel op het project drukken. Dit maakt het leerproces niet alleen waardevoller, maar ook leuker en uitdagender voor de leerlingen.

Computationeel denken

Computationeel denken is niet alleen te vinden in het programmeren van de robot, maar het komt ook duidelijk naar voren bij de problemen die leerlingen moeten oplossen tijdens het ontwerpen en bouwen van hun sociale robot. Zo ontwikkelen de leerlingen niet alleen programmeervaardigheden, maar ook belangrijke cognitieve vaardigheden die relevant zijn in verschillende disciplines.

Technische vaardigheden

De bouw van hun eigen sociale robot geeft leerlingen de kans om te werken met verschillende elektronische componenten en gerecycleerde materialen. Door het aanpassen en verbeteren van deze componenten en materialen, leren ze niet alleen hoe ze de robot kunnen bouwen, maar ook hoe ze deze kunnen optimaliseren.

Hoe begin je eraan?

Met dit project kan je eenvoudig aan de slag. Hieronder vind je 4 modules terug waarin het project is opgedeeld. Alle praktische informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan, vind je terug in module 0.

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van al het downloadbare materiaal dat je in de leerpaden tegenkomt.

Ons leermateriaal

Aan het laden...

Er zijn geen leerpaden beschikbaar met uw voorkeuren.

Partners